Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Канализацията на древните цивилизации

Канализацията на древните цивилизации

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Канализацията на древните цивилизации

Най-необходимото за един съвременен град е... градската канализация. Без нея в мегаполисите животът просто нямаше да е същият. Интересното е обаче, че предците ни са го знаели и затова архиолозите постоянно намират следи от канализация дори в населени места, построени преди новата ера.

В момента за най-древна се смята канализационната система на индийския град Мохенджо Даро, който е бил основан през втори или трети век преди новата ера.

Интересното е, че жителите на този град са отделяли малко значение на архитектурните украси на домовете си, но затова пък са се погрижили за системата на оттичане на отпадните води.

Тази общоградска канализационна система е била най-съвършената за времето си. В нея са влизали магистрален канал, както и улуци за оттичане на дъждовна вода.

Канализацията на древните цивилизации

Най-любопитната подробност се състои във факта, че в Мохенджо Даро не е имало обществени тоалетни. Канализационните тръби са водели към домовете, което означава, че на практика всеки гражданин е имал своя тоалетна, която е била включена към общата система на оттичане на отпадните води.

Все още археолозите не могат да открият как точно отпадните води са излизали по канализационните тръби извън града, но според учените тази роля е била поемана от подземните води.

Интересен е и фактът, че жителите на загадъчния град са построили канализацията заедно с града – това за времето си е било уникално, защото тогава първо са се строели градовете, а след това се прокопавала канализацията.

По този начин са постъпвали жителите на възникналите доста по-късно градове в Месопотамия, Азия и Древна Гърция. Древните гърци са пионери в областта на обществените тоалетни – до ден днешен в Ефес за чудо на архитектурата се смята обществена тоалетна, където едновременно са могли да сядат над двадесет души.

Входът в нея бил платен, но точно там мъжете се събирали, за да си общуват, докато се облекчавали. По онова време не е имало прегради на отделните тоалетни, а само кръгли дупки в каменни седалки, върху които е имало кожени постелки, а до тях – малък водоем за измиване.

Обществената тоалетна била построена над малка река, която извеждала отпадъците в системата на градската канализация. Такава канализация е трябвало да бъде прокопавана под земята.

Затова древните китайци, при цялата си любов към чистотата и хигиената не можели да си позволят подобна канализация, тъй като градовете им се крепяли върху речни наноси и върху карстови пластове.

При копаене в такава местност целият град би могъл да пропадне в новопостроената канализация. Затова жителите на Китай изобретили оригинален начин за изхвърляне на отпадните води – те използвали за тази цел подземни празнини.

За да направят канали до тях, древните китайци пробивали карстовата порода. Отпадъците оставали завинаги в празнините, защото нямало къде да отидат. С тях пък се хранели различни видове бактерии, така че може да се каже, че китайците са изобретили първата биотоалетна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Коко
Коко
09.05.2013 21:04
Не разбрах какво им е великото на великите гърци, направили са пикалня над реката ... В Индия както казахте във всеки дом си е имало тръба. Това е интересно.
3
0