Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 11:29 - Древна Гърция - ДЕЛФИ - страна на митове и легенди, многовековна история, култура и изкуство (video)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 5248 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2012 10:44



Древна Гърция- многовековна история, култура и изкуство- мечта за всеки пътешественик

Оракулът направил Делфи център на древния свят

 Диляна Иванова

В подножието на планината Парнасос, на около 120 километра северно от Атина се намира Делфи, светилището на бог Аполон, където великият делфийски Оракул тълкувал на смъртните волята на боговете. Този древен град е пълен с история и митология вплетени в едно. Оракулът бил дарен на хората от Гея, богинята на Земята и ги пазел от исполинската змия Питон. Като убил Питон, Аполон, богът на Слънцето, завладял прорицалището и получил епитета Питийски. Седналата на триножник велика жрица Пития, изпадала в транс и бълвала предсказания, а неразбираемите й думи са били тълкувани от жреците.

"Познай себе си!", това е надпис, който е посрещал хората на входа на храма на бог Аполон. Трудно е да се каже, кой за пръв път е отправил този призив, някой смятат, че това е Талес, други – Хераклит, но в ранните векове влиянието на Оракула на Делфи е било толкова голямо, че няма война, която да е започвала без владетелят да се е допитал до жрицата. Ето защо и много хора в желанието си за себепознание са идвали тук за да разберат от Пития повече за своето бъдеще. Светилището е най-почитаното прорицалище в древността в цялото Средиземноморие. С времето влиянието на Делфи като религиозен център отслабва и окончателно е прекратена неговата експлоатация с указ на византийският император Теодосий.

Според митологията тук се намира центъра на света, защото точно тук са се събрали двата орела, изпратени от бог Зевс, за да обиколят Земята и да намерят центъра на света. Пак според митологията бог Аполон се появил под формата на делфин, от където идва и името на градчето.

От 6 в. пр. Хр. в Делфи се провеждали Питийските игри - музикални и спортни състезания посветени на богът на изкуствата Аполон. Това са общогръцки игри, организирани на всеки четири години. Малко преди започването им, делфийците изпращат пратеници в различните области на гръцкия свят, за да оповестят официално предстоящото откриване. Различието на Питийските игри от Олимпийските игри, се определя от това, че в тях имат значителен дял музикално-поетическите състезания. Един анекдот разказва, че Омир и Хезиод искали да вземат участие в състезанието, но и двамата не били допуснати, защото първият бил сляп и не можел да свири на китара, а вторият, въпреки че бил такъв добър поет, не бил толкова добър китарист. Както в Олимпия, наградата за всяко състезание е обикновен венец от листа. Той е изплетен от лавър (дафиново дърво), любимото дърво на Аполон, отрязан при специални условия според религиозните предписания: едно дете с живи родители трябвало да отиде да откъсне лавровите клонки в долината на Темпе в Тесалия. Днес Делфийските игри са възобновени и се провеждат в различни страни.

Историческият комплекс съдържа стадион, музей, руини от древния град, театър, съкровищници, като на централно място е храма на бог Аполон. Музеят в Делфи съхранява ценни експонати, барелефи, скулптури, бижута и може да видите как е изглеждал този град преди векове. Една от най-впечатляващите находки е статуята на "Близнаците от Аргос". Тази скулптора се състои от две мъжки фигури, които са с исполински ръст и е една от най-старите находки в Гърция.  Друга интересна находка е златното изображение на Одисей, прикрепен към овен, направено в чест на победата му над циклопа Полифем.

Разкопките за разкриване на древния комплекс са започнали първо с германски учени през 1960г. и няколко години по – късно гърците подновяват изследванията, за да покажат на света богатствата на тази земя. Археологическите разкопки и Музея в Делфи, може да разгледате всеки работен ден, като входната такса е 6 евро.

На 12 километра от историческия комплекс Делфи се намира Арахова, прочут ски център. Според някой изследователи името е славянско и означава, че това е място на което има много орехи и в действителност тук местността е била осеяна с орехови дървета. Друга възможна версия е от гръцки и е свързана с хълмовете, на които е разположено селището. Тук от високите склонове на Парнасос бог Аполон изстрелва стрела и убива дракона Питон, който е бил в подножието и не е допускал водата да се движи свободно. Разбира се, тук нейде е и пещерата на бог Пан, а Нерайда нощем играе танци заедно красивите елфи.

Каквато и да е истинската история, едно е сигурно, Арахова ще ви омагьоса. Най-подходящо да я посетите е зимата. Направете си предварителна резервация в някой от многобройните семейни хотелчета, които са на добра цена, но за тези които обичат лукса и хубавите изживявания, нека за нощувка да се доверят на хотел Aegli Resort & Spa, който се намира на Parnassos Street 2, Arachova.. За децата има много забавления, така че просто се наслаждавайте на чудесната гледка как снега пада на тежки снопове и затрупва пейзажа, докато вие вътре до камината пиете топъл планински чай. Ако решите да отидете през лятото, ще има също на какво да се насладите. Експедиции в планината с палаткови лагери, разбира се нужно е да си наемете водач. Може да берете билки или да използвате времето да получите топъл загар. Само на петнайсетина километра са хубавите плажове – Итея и Атникира. Така че спокойно може да комбинирате разходка в планината, след което да пиете Мохито и да отмаряте на плажа.

Докато сте в Арахова, непременно опитайте и сирене Формела, това сирене е произведено от козе мляко и се поднася печено, а също и яхния от заешко с малки лукчета подобна е на нашата "Попска яхния". Разликата е в месото и вместо арпаджик тук в Гърция слагат малки лукчета. Обърнато е внимание и на любителите на вегетарианската кухня. Ще останете доволни от добрата кухня и отличните условия за почивка.

Ако пътувате с автомобил, от Атина до Арахова може да стигнете по магистралния път E75, като хванете отбивката за Ливадия. Пътят е добър, с множество табели, места за отдих и достатъчно бензиностанции. В случай, че решите да поемете по този маршрут с автобус, Атина-Ливадия-Арахова-Делфи, трябва да знаете, че има автобусни линии на всеки три часа и в двете посоки.

image

imageimageimage






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846371
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930