Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Цар Едип и Сфинксът от Тива

Цар Едип и Сфинксът от Тива

Цар Едип и Сфинксът от Тива

Седемте врати на древния град Тива в Беотия, Древна Гърция, били завардени от чудовищен Сфинкс с тяло на крилата лъвица и с глава на жена.

Сфинксът стоял върху скала и пред портите на града и задавал гатанка на всеки странник.

Нещастниците, които не можели да отговорят, били поглъщани от чудовището. Гатанката била разгадана от Едип. "Кое е това същество, което сутрин ходи на четири крака, по пладне на два, а вечер на три крака? ", попитал Свинксът.

Едип отговорил: "Човекът, докато е бебе, пълзи на четири крака, когато стане възрастен, ходи на два крака, а когато остарее, се подпира с тояжка".

Разгневеният Сфинкс се сринал в пропастта и загинал, а Едип станал цар на Тива.

Тива е град в Гърция, център на едноименния дем Тива. Разположен е в Централна Гърция в Беотия. Провъзгласен от народа за цар, Едип мъдро царувал в Тива.

Спокойствието на Тива и на царското семейство дълго време не било смущавано от нищо. Но бедствие сполетяло Тива. Богът стрелометец Аполон изпратил на Тива ужасна болест. Тя моряла и стари, и млади. Тива заприличала на гробища.

Труповете лежали непогребани по улиците и площадите. Навсякъде се носели вопли и стенания. Навред се чувал плач на съпруги и майки. В Тива върлувала не само ужасната болест — там царял и глад, тъй като нивите не давали реколта, а из стадата бушувал страшен мор.

Напразно гражданите принасяли жертви на боговете и ги молели за спасение. Боговете не чували молбите им — бедствието все повече се засилвало.

Гражданите на тълпа дошли при своя цар Едип да го молят да им помогне да се избавят от бедствията, след като вече им бил помогнал един път да се избавят от Сфинкс.

Едип е син на Лай и Йокаста. След раждането си бил изоставен на връх Китерон, тъй като било предсказано, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си. В преносен смисъл "Едип" означава умен, мъдър човек, способен да разреши и най-заплетената задача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Сергей Зайранов
Сергей Зайранов
12.08.2011 14:48
Сфинкс, това е правилно, но всеки може да сгреши. Едип е пресрещнат от колесницата на Лай и го убива без да знае, че това е баща му. Жени се за Йокаста, също без да знае, че тя му е майка и има деца от нея. Така се сбъдва пророчеството. Той не убива баща си за да се ожени за майка си, но така се получава на практика. Във Фройдизма влюбването в собствената майка е наименувано Едипов комплекс.
2
0
era
era
04.08.2011 10:50
Ама вие сте доста инатливи, хем ви написали хората, че сте сгрешили. Пише се СФинкс!
1
1
anka
anka
31.07.2011 12:36
Не чау ли, умря.l55
0
0
Веселяк
Веселяк
30.07.2011 07:01
Луда работа, че и неграмотна. Има речник на чуждите думи в българския език. Пък и на всичкото отгоре не са проверили легендата. Оженил се е за майка си. От там и Едиповия комплекс в психологията.
1
0
Dead Moon
Dead Moon
30.07.2011 00:01
Съществото се нарича Сфинкс, поправете го, че някой ще си помисли, че е нещо свинеподобно.
2
0
Елена
Елена
27.07.2011 23:46
Като този в Египет ли, и той е задавал гатанки ? И какво станало след това със свинкса ?
0
0