„Умът ви надхвърля ограниченията, съзнанието ви се разширява във всички посоки и се озовавате в един нов, велик и прекрасен свят. Дремещите сили, способности и таланти оживяват и разкривате, че сте далеч по-велики, отколкото някога е можело да мечтаете“.

***

„Дори и да убиваш цял живот, никога няма да изчерпиш враговете си. Но ако потушиш собствения си гняв, ще убиеш единствения си истински враг.“ - Нагарджуна, живял в Индия около 200 пр. Хр.

Нагарджуна е може би най-важният будистки философ след Сидхарта Гаутама. Горният цитат говори за ударението, което той поставя върху познаването на собствения вътрешен свят.

Нагарджуна бил строг логик, който твърдял, че всяко твърдение, което направите, може да бъде фалшифицирано – като крайният извод е, че ако търсите истината, тя вероятно няма да дойде под формата на думи.

По-скоро тя ще дойде чрез пряк опит. Например, както може да се очаква от будистки светец – чрез медитация.

***

„Най-силен е този, който има власт над себе си“ - Сенека, загинал през 65 г. в Рим

Сенека, римският философ от школата на стоиците, бил съветник на император Нерон. Любимец на съвременните любители на философията като инвеститора Насим Талеб и маркетинг факирът Райън Холидей.

Сенека говори за онова, което днес психолозите наричат „локус на контрол“. Хората с външен локус на контрол мислят, че събитията и чувствата в живота им произтичат от външни фактори, например волята на боговете, съдбата и др. Хората с външен локус на контрол осъзнават, че самите те са отговорни за начина, по който се чувстват и изживяват живота си, и са по-склонни да превръщат лимоните на житейските трагедии в лимонадата на мъдростта. Тъкмо това е очаквал Сенека от читателите си.

***

"Богатството, изисквано от природата е ограничено и лесно за набавяне; но богатството, изисквано от суетни идеали се разширява до безкрайност." Епикур, живял  в Древна Гърция около 300 BC.

В съвременната употреба името на древногръцкия философ Епикур се свързва с ненаситното преследване на удоволствия: една „епикурейска“ нощ със сигурност ще е последвана от махмурлук.

Но древният философ Епикур всъщност е бил застъпник на умереността. Както цитатът по-горе подсказва,  да живееш добре означава да имаш контрол над собствените си желание, така че да не прекараш времето си в преследване на цели, които никога няма да постигнеш. Или, както илюстрира друг цитат от същия мислител:

„Богатството ни се състои не от това, което имаме, а от това, което ни радва“